Μέτρηση της οξειδοαναγωγικής κατάστασης του οργανισμού

Ώς οξειδωτικό στρες ορίζεται η ανισορροπία μεταξύ παραγωγής ελευθέρων ριζών (ROS) και αντιοξειδωτικών μηχανισμών, υπέρ των πρώτων και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές βλάβες.

Τα ROS συμμετέχουν σε ορισμένες χρήσιμες φυσιολογικές λειτουργίες, όπως στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, στη ρύθμιση της μεταγραφής γονιδίων και στην ενεργοποίηση ενδοκυτταρικών σηματοδοτικών μονοπατιών (Ray et al., 2012; Schieber & Chandel, 2014; Valko et al., 2007; Vernon & Tang, 2013).

Όμως, υπερβολική και/ή παρατεταμένη αύξηση στην παραγωγή ROS έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη των μακρομορίων του κυττάρου (DNA, λιπίδια, πρωτεΐνες), γεγονός που έχει σχετιστεί με την παθογένεση του καρκίνου, του διαβήτη, της αθηροσκλήρωσης, νευροεκφυλιστικών παθήσεων, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ισχαιμικών κακώσεων μέσω οξειδωτικού στρες (Elnakish et al., 2013; Gaki & Papavassiliou, 2014; Matsuda & Shimomura, 2013; Nanetti et al., 2011; Rochette et al., 2013; Wang et al., 2014; Wruck et al., 2011

riz

 

 

Η εξειδικευμένη εταιρεία Βιομετρήσεων “Eatwalk” σε συνεργασία με  το  εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  μετρά την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού στο αίμα με τις εξής ειδικές εξετάσεις :

 1. Συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος στο πλάσμα σε φασματοφωτόμετρο με βάση την απενεργοποίηση    της ρίζας 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) σύμφωνα με τη μέθοδο των Janaszewska and Bartosz (2002).
 2. Παραπροϊόντα οξειδωτικού στρες (λιπιδικής υπεροξείδωσης): κυρίως της MDA φασματοφωτομετρικά με τη   μέθοδο των TBARS των Keles και συν. (2001).
 3. Της δραστικότητας της καταλάσης: φασματοφωτομετρικά σύμφωνα με τη μέθοδο του Aebi (1984).
 4. Της συγκέντρωσης της ανηγμένης γλουταθειόνης στο αίμα: φασματοφωτομετρικά σύμφωνα με την μέθοδο των    Reddy και συν. (2004).
 5. Της συγκέντρωσης της οξειδωμένης γλουταθειόνης: φασματοφωτομετρικά σύμφωνα με την μέθοδο των Tietze και  συν. (1969).
 6. Ο υπολογισμός του λόγου ανηγμένης/οξειδωμένης μορφής της γλουταθειόνης ως δείκτης οξειδωτικού στρες.
 7. Προσδιορισμός των οξειδωμένων πρωτεϊνών με την μέθοδο των πρωτεϊνικών καρβονυλίων ( Patsoukis et al., 2000).

Από την παραπάνω μέτρηση των παραμέτρων εκτιμάται η συνολική κατάσταση του οργανισμού και στη συνέχεια με κατάλληλους φαρμακευτικούς και διατροφικούς χειρισμούς καθώς και την κατάλληλη άσκηση, βελτιώνεται ο μηχανισμός που υστερεί.Η παραπάνω εξέταση αποτελεί σημαντική γνώση για την ρύθμιση μεταβολικών διαταραχών, οι οποίες ξεκινούν με  απορρύθμιση της έκκρισης παγκρεατικών ορμονών, έκκριση προφλεγμονωδών κυτταροκινών, υπερέκκριση κατεχολαμινών, διαταραχές του Συμπαθητικού συστήματος, παρατεταμένη  κόπωση, διαταραχές ύπνου κλπ και οι οποίες οδηγούν τελικώς στην ταξινόμηση σύμφωνα με τα  Διεθνή Κριτήρια του Μεταβολικού Συνδρόμου.

 

Καταστάσεις που οδηγούν σε αυτό μπορεί να είναι :

 1. Διαταραχές της ινσουλίνης-σακχαρώδης διαβήτης (Rochette, Zeller, Cottin & Vergely, 2014)
 2.  Κεντρικού τύπου παχυσαρκία (Matsuda & Shimomura, 2013)
 3. Καρδιαγγειακά και υπέρταση (Elnakish et al., 2013)
 4. Νεφροπάθεια (Coombes & Fassett, 2012)
 5. Πρόωρη γήρανση και κυτταρική απόπτωση (Liochev, 2013).
 6. Ορμονοεξαρτώμενη κακοήθεια σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή σε ασθενείς που δεν υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία (Sosa et al., 2013)

 

 

Μέτρηση 6 κυτταροκινών σχετιζόμενων με μεταβολικές διαταραχές

 

Προσδιορίζονται εργαστηριακά οι:

 • Λεπτίνη
 • ΤNF–a
 • Αδιπονεκτίνη
 • Ιντερκευκίνη-4
 • Ιντερλευκίνη –6
 • Iντερλευκίνη –22—

Οι παραπάνω ορμόνες εκκρίνονται από διαφορετικά είδη κυττάρων όπως τον λιπώδη ιστό,  από  βασικά μεταβολικά όργανα (πάγκρεας, ήπαρ, μύες κλπ) καθώς και από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελούν σημαντικό ρυθμιστή της μεταβολικής ομοιοστασίας, της θερμορύθμισης, της ανοσίας, της γήρανσης, των ορμονών του φύλου. Συνδυαστικά  με την μελέτη των δεικτών του οξειδωτικού στρες, αποτελούν άριστα εργαλεία διάγνωσης μιας  μεταβολικής διαταραχής.

 

Μεταβολομική Ανάλυση

Προτείνεται σε άτομα που έχει διαγνωσθεί με μεταβολική διαταραχή  η πιθανολογείται μέσω κλινικής και εργαστηριακής εξέτασης από τον θεράποντα Ιατρό.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η μεταβολομική ανάλυση εισήγαγε νέα δεδομένα στην παθολογία των διαταραχών των ορμονών του μεταβολισμού που έχουν σχέση με τον σακχαρώδη διαβήτη, όπως και στην μεθοδολογία της έγκαιρης διάγνωσης αυτών.—

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι με την ανάλυση του μεταβολισμού με την μέθοδο της μεταβολομικής, διακλαδισμένα και αρωματικά αμινοξέα όπως ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη, τυροσίνη, και φαινυλαλαλίνη, μπορούν να προβλέψουν τον επερχόμενο διαβήτη.

Στο εργαστήριο, ανιχνεύουμε 120 μεταβολικές παραμέτρους, οι οποίες σχετίζονται με την ομαλή κυτταρική λειτουργία και αξιολογούνται με βάση τις φυσιολογικές τιμές τους. Από εδώ, σχεδιάζονται ειδικά διαιτολόγια από ομάδα μοριακών και κλινικών διατροφολόγων, σε συνδυασμό με εξατομικευμένα λειτουργικά τρόφιμα και συμπληρωματικά σχήματα διατροφής.—

Σε συνδυασμό με εργοφυσιολογική εξέταση  σε διάφορες καρδιακές συχνότητες μέσω ειδικού πρωτοκόλλου, προσδιορίζεται η ακριβής διαδικασία κυτταρικής αερόβιας απόδοσης  και εκπονείται κατάλληλο  πρόγραμμα άσκησης.

 

 Τοξικολογική ανάλυση τρίχας

 

Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την ανάπτυξη. Η σωστή λήψη ιχνοστοιχείων μέσω της διατροφής, έχει ως κύρια αποτελέσματα τη ρύθμιση του οργανικού ισοζυγίου σε νερό, την ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, την καλύτερη λειτουργία των εξωκρινών και των ενδοκρινών αδένων του ανθρώπινου οργανισμού και τη σωστή λειτουργία των ενζύμων.

Παρόλα αυτά, παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το άγχος, η λήψη φαρμάκων, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τα βαρέα μέταλλα δημιουργούν ανισορροπία στα ιχνοστοιχεία και συνδέονται άμεσα με παθήσεις όπως αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, χοληστερόλη, συμπτώματα έλλειψης προσοχής, ημικρανίες, υπογοναδισμό, ανωμαλίες σπέρματος  κ.α.

Γιατί η εξέταση πραγματοποιείται στην τρίχα;—

Η τρίχα (δείγμα από 1 έως 4 εκατοστά) παρέχει πληροφορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα για την ύπαρξη ιχνοστοιχείων και τοξικών μετάλλων που κυμαίνεται από 4 έως 8 εβδομάδες.—

Σε αντίθεση με τη συλλογή αίματος ή ούρων, η ανάλυση τρίχας δεν επηρεάζεται από αιμοστατικούς μηχανισμούς όπως τη λήψη τροφής πριν τη δειγματοληψία, τη ψυχολογική διάθεση του δότη και την χρονική λήψη του δείγματος.—

Η δειγματοληψία είναι γρήγορη και δεν καταστρέφεται το δείγμα ανάλυσης.

 

Πλεονεκτήματα για τον εξεταζόμενο

 

 1. Προληπτική ιατρική μέσω της ανίχνευση πιθανής έλλειψης ιχνοστοιχείων.
 2. Ύπαρξη ή όχι βαρέων μετάλλων στον οργανισμό.—
 3. Παρακολούθηση ασθενών: δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης μετά από 60 έως 120 μέρες παρακολουθώντας την  πρόοδο του ασθενούς και δίδοντας τις απαραίτητες διατροφικές συμβουλές.

 

Τα ανωτέρω, αποτελούν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα μιας πιθανής σύλληψης  για τον άνδρα, αλλά και για την γυναίκα.

Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης, προτείνονται ειδικά detox  προγράμματα διατροφής με κατάλληλα  ειδικά σκευάσματα. Σε συνδυασμό με εργοφυσιολογική εξέταση απόδοσης αναπνευστικών αερίων σε διαφορες καρδιακές συχνότητες μέσω ειδικού πρωτοκόλλου, προσδιορίζεται η ακριβής διαδικασία κυτταρικής αερόβιας απόδοσης  και εκπονείται κατάλληλο  πρόγραμμα άσκησης.

 

 

Γενετική εξέταση mi-RNAs

 

Τα miRNAs είναι μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα κατηγορία μικρών RNA που ρυθμίζουν μετα-μεταγραφικά την γονιδιακή έκφραση. Παίζουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο σε πολλές κυτταρικές διεργασίες και η παρεκκλίνουσα έκφραση τους έχει ενοχοποιηθεί σε πολλές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου της νοσογόνου  παχυσαρκίας και του διαβήτη.—

Σε πρόσφατες μελέτες έχουν αναφερθεί σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα miRNAs στον ορό και άλλα σωματικά υγρά, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι τα κυκλοφορούντα miRNAs θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως χρήσιμοι κλινικοί βιοδείκτες.

Συγκεκριμένα έχουν βρεθεί 3 miRNA ( miR-15a, miR-520c-3p, miR-423-5p) τα επίπεδα των οποίων ρυθμίζονται αρνητικά μόνο στον ορό ανθρώπων που πάσχουν από νοσηρή παχυσαρκία, επηρεάζοντας αρνητικά  την γενετική έκφραση και πυροδοτώντας μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας με βάση τον γονότυπο (Ortega FJ et al, Clinical Chem, 2013).—

Επίσης, έχει βρεθεί μια ομάδα τριών miRNAs (miR-138, miR376a, miR-15b) που με βάση τα επίπεδά τους μπορούν να διακριθούν οι παχύσαρκοι από τους διαβητικούς καθώς και μια δυάδα (miR-138, miR-503) που διακρίνει τους διαβητικούς από τους παχύσαρκους με μεγάλη ακρίβεια (Pescador N et al, PLOsOne, 2013).—

Τέλος έχει βρεθεί μια δυάδα miRNAs (miR-192 και miR-193b) που μπορεί να διακρίνει με μεγάλη ακρίβεια ανθρώπους που βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο.

Με βάση τα αποτελέσματα, συστήνεται ειδικό διαιτολόγιο  σχεδιασμένο με βιολειτουργικά  τρόφιμα ενεργοποίησης  του  υγιούς φαινοτύπου με στόχο την ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης, σε συνδυασμό με εργοφυσιολογική εξέταση απόδοσης αναπνευστικών αερίων σε διάφορες καρδιακές συχνότητες μέσω ειδικού πρωτοκόλλου όπου προσδιορίζεται η ακριβής διαδικασία κυτταρικής αερόβιας απόδοσης  και εκπονείται κατάλληλο  πρόγραμμα άσκησης.