Τα προϊόντα μας, αποτέλεσμα πολυετών ερευνών nanovein και κλινικών μελετών, συνδυάζουν τα οφέλη των βιολειτουργικών τροφίμων με την αγνότητα των Ελληνικών πρώτων υλών.

Η εταιρεία EATWALK, αποτελεί την πρώτη εξειδικευμένη εταιρεία σε Παγκόσμιο επίπεδο, στον χώρο των Ελληνικών λειτουργικών τροφίμων. Δραστηριοποιείται από το 2009 σε επίπεδο ερευνητικό και παραγωγικό με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αποδεικνύουν τόσο οι δημοσιευμένες κλινικές μελέτες στα πιο Έγκριτα Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά, όσο και τα βραβεία που έχει αποσπάσει. Συνεργάζεται με διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Επιστήμονες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, με στόχο την αρτιότερη επιστημονικά προσέγγιση του σκοπού της.

 

Δράση


• Η έρευνα, ο σχεδιασμός, η δημιουργία και работа в питере η εκμετάλλευση λειτουργικών προϊόντων, βιολογικών και μη, όπως αυτά προσδιορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, δηλαδή τρόφιμα ή τροφές ή συστατικά τροφίμων, τα οποία εμπεριέχουν ενισχυμένα μάκρο ή μικροθρεπτικά συστατικά, ή και τα δύο.
• Εξειδικευμένες βιομετρήσεις μεταβολικής ομοιοστασίας.

 

Έρευνα


Η Eatwalk συμμετέχει ενεργά στο χώρο της έρευνας στον κλάδο των βιοεπιστημών με έμφαση στην διατροφική Βιοχημεία, στην ανθρώπινη Φυσιολογία, στην Φαρμακολογία και την Τοξικολογία.

 

Σκοπός


Η ανάδειξη της Ελληνικής βιοποικιλότητας (μια εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως) στην πρόληψη της υγείας μας όπως πρώτος κατέγραψε ο Διοσκουρίδης-Πατέρας της φαρμακολογίας και συνέχισε ο Ιπποκράτης και οι μεταγενέστεροι αρχαίοι φυσιοδίφες.

Οι πρώτες ύλες προκύπτουν από ειδική επεξεργασία και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πράσινης επιχειρηματικότητας της εταιρείας, μιας και οι ανεκμετάλλευτες βασικές πρώτες ύλες μέχρι πρότινος ρύπαιναν επικίνδυνα το περιβάλλον (π.χ. τυρόγαλα).

 

Καινοτομία


Η ερευνητική δραστηριότητα της Επιστημονικής Ομάδας της εταιρείας μας για τα τρόφιμα που κυκλοφορεί η Eatwalk, έχει αποσπάσει το 1ο Πανευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας το 2013, διεθνείς βραβεύσεις για τη δραστηριότητα της το 2014 και έχει συμμετάσχει σε καινοτόμα προγράμματα προληπτικής υγείας-τουρισμού τα οποία απέσπασαν παγκόσμια βραβείο καινοτομίας το 2015 (www.eucrasia.com).

 

Εκμετάλλευση


Η καθετοποιημένη παραγωγή βιολειτουγικών τροφίμων, μας δίνει τη δυνατότητα επιλογής στην εκμετάλλευση λειτουργικών Ελληνικών πρώτων υλών ώστε μετά από ειδική επεξεργασία και εμπλουτισμό, να παράγουμε πρωτοποριακά και καινοτόμα λειτουργικά τρόφιμα.*
Τα προϊόντα σχεδιάζονται με βάση τις έρευνες της σύγχρονης ιατρικής και των βιολογικών μετρήσεων που πραγματοποιούνται και ερευνώνται από το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας. *Τα προϊόντα της Eatwalk αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας μας.

 

Οι βασικές μας πρώτες ύλες 

Πρωτεΐνη ορού αιγοπρόβειου γάλακτος


Το κύριο συστατικό των βιολειτουργικών τροφίμων είναι η WHEYPRO (πρωτεΐνη ορού αιγοπρόβειου γάλακτος), ένα προϊόν το οποίο προέρχεται από τον ορό αιγοπρόβειου γάλακτος που προκύπτει κατά την παραγωγή του τυριού, και προέρχεται από παραδοσιακές ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες. Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν τη θρεπτική αξία αλλά και την αξία για τη βελτίωση της υγείας, αυτής της πρώτης ύλης, για τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Συγκρίνοντας τον ορό γάλακτος από διάφορα ζώα (π.χ. αγελάδες, κλπ.) υπάρχουν πολλά οφέλη.
Στο επίπεδο της σύστασης, η WHEYPRO συγκρίθηκε με εμπορικά διαθέσιμες WPC βοοειδών και με μητρικό γάλα ως σημείο αναφοράς. Η WheyPro είναι 100-1000 φορές πιο πλούσια σε βιοδραστικά θρεπτικά νουκλεοτιδικά συστατικά [πολύ σημαντικός παράγοντας για την προώθηση της εντερικής ανάπτυξης και ωρίμανσης, της ενίσχυσης της εντερικής επούλωσης μετά από τραυματισμό (π.χ. διάρροια) και τις ευεργετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα] και ολιγοσακχαρίτες παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στο ανθρώπινο γάλα σε σύγκριση με την WPC βοοειδών (Kerasioti, Stagos, Tzimi, & Kouretas, Food and Chemical Toxicology, 2016).
Οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος είναι σημαντικά βιοδραστικά θρεπτικά συστατικά και έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλές ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων προβιοτικής δράσης και τόνωσης της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού (Espinosa, Tamez, & Prieto, 2007). Τα επίπεδα και η σύσταση των ολιγοσακχαριτών του ανθρώπινου γάλακτος είναι μοναδικά και το γάλα περιέχει περισσότερους από 130 διαφορετικούς ολιγοσακχαρίτες.

Επιπλέον, τα επίπεδα των ολιγοσακχαριτών στο ανθρώπινο γάλα είναι 10 – 100 φορές υψηλότερα από ό, τι στο γάλα οποιουδήποτε άλλου είδους. Από εμπορική άποψη πηγές που είναι πλούσιες σε ολιγοσακχαρίτες παρόμοιους με τους ανθρώπινους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημαντικά συστατικά για τα βιολειτουργικά τρόφιμα, όπως κλινικές και παιδικές τροφές. Η μελέτη του προφίλ των ολιγοσακχαριτών αποκάλυψε ότι τα σνακ WheyPro έχουν ένα προφίλ που είναι αρκετά παρόμοιο με το ανθρώπινο γάλα σε σχέση με βοοειδή WPC80. Εν κατακλείδι, τα σνακ WHEYPRO περιέχουν πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά, τόσο λειτουργικά και δομικά, δημιουργώντας δυνατότητες
μάρκετινγκ σε διάφορους τομείς.

Βιβλιογραφία:

Espinosa, R. M., Tamez, M., & Prieto, P. (2007). Efforts to emulate human milk oligosaccharides. TheBritish Journa lof Nutrition, 98 Suppl 1, S74–9. http://doi.org/10.1017/S0007114507838062

Kerasioti, E., Stagos, D., Tzimi, A., & Kouretas, D. (2016). Increase in antioxidant activity by sheep/goat whey protein through nuclear factor-like 2 (Nrf2) is cell type dependent. Food and Chemical Toxicology: An International Journal Published for the British Industrial Biological Research Association, 97, 47–56. http://doi.org/10.1016/j.fct.2016.08.022

 

Ζάχαρη ανθών καρύδας βιολογική


H βιολογική ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το νέκταρ των ανθών της καρύδας Gula java. Δεν έχει υποστεί επεξεργασία, φιλτράρισμα, δεν περιέχει συντηρητικά και είναι αλεύκαστη. Χρησιμοποιείται παντού, εναλλακτικά της ζάχαρης. Θεωρείται ως μια από τις υγιέστερες μορφές γλυκαντικών, δεδομένου ότι έχει φυσικά χαμηλό γλυκαι-
μικό δείκτη (GI). Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης απελευθερώνει την γλυκόζη πιο αργά και σταθερά, και ως εκ τούτου αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ζάχαρη καρύδας βαθμολογείται με GI 35. Συγκριτικά, τα περισσότερα προϊόντα ζάχαρης που παράγονται από ζαχαροκάλαμο έχουν GI περίπου 68. Το γεγονός αυτό καθιστά την ζάχαρη καρύδας Καλύτερη επιλογή για τους διαβητικούς που πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη και επιπλέον η σταδιακή και ελεγχόμενη απελευθέρωση των επιπέδων ενέργειας μεταξύ των γευμάτων βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Με μια πληθώρα βιταμινών και 16 αμινοξέων, το προϊόν «ζάχαρη καρύδας» έχει θρεπτική αξία πολύ πιο πλούσια από ότι όλα τα άλλα εμπορικά διαθέσιμα γλυκαντικά.

 

Άπεπτο Άμυλο


Το άπεπτο άμυλο περιέχει τις ίδιες θερμίδες με το άμυλο που πέπτεται, περίπου 4 θερμίδες/γρ., αλλά δεν μπορεί να απορροφηθεί. Είναι μια χαμηλού ιξώδους, ιδιαίτερα ζυμώσιμη διαιτητική ίνα η οποία είναι ανθεκτική τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Το άμυλο αποτελείται από αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα υφής των επεξεργασμένων τροφίμων. Το άπεπτο άμυλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλόζη σε σύγκριση με τα άλευρα του εμπορίου, τα οποία είναι φτωχά στην περιεκτικότητα αμυλόζης. Σε αντίθεση με την αμυλοπηκτίνη, η αμυλόζη είναι πρακτικά αδιάλυτη στο νερό. Αυτό έχει ως συνέπεια η περιεκτικότητα του αμύλου σε αμυλόζη να καθορίζει την ολική διαλυτότητα του αμύλου. Το άπεπτο άμυλο δεν απελευθερώνει γλυκόζη εντός του λεπτού εντέρου, αντιθέτως φθάνει στο παχύ έντερο, όπου καταναλώνεται ή υφίσταται ζύμωση από βακτήρια του παχέος εντέρου (μικροχλωρίδα του εντέρου). Η ζύμωση του άπεπτου αμύλου παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων του οξικού, προπιονικού, βουτυρικού και αυξάνει τη βακτηριακή κυτταρική μάζα. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που παράγονται στο παχύ έντερο όπου και απορροφώνται ταχέως από το κόλον, στη συνέχεια μεταβολίζονται στα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος εντέρου, του ήπατος ή άλλων ιστών. Η ζύμωση του άπεπτου αμύλου παράγει περισσότερο βουτυρικό οξύ από άλλους τύπους διαιτητικών ινών. Το βουτυρικό κάνει πολύ περισσότερα από τη θρέψη των εντερικών κυττάρων. Ελέγχει τη φλεγμονή και αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου (Jakobs dottir, Xu, Molin, Ahrne, & Nyman, 2013; Thomas, Ockhuizen, & Suzuki, 2014). Το άπεπτο άμυλο μειώνει τη γλυκαιμία, όταν αντικαθιστά τη διαθέσιμη ποσότητα υδατάνθρακα ενός γεύματος. Αυτό αποτέλεσε τη βάση ενός πρόσφατου ισχυρισμού υγείας σύμφωνα με την EFSA (Robertson, 2012). Το 2016, η FDA των Η.Π.Α. ενέκρινε έναν ισχυρισμό υγείας που αναφέρει ότι το άπεπτο άμυλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ωστόσο η FDA απαιτεί συγκεκριμένη σήμανση στα προϊόντα που φέρουν τον ισχυρισμό αυτό.

Βιβλιογραφία:

Jakobsdottir, G., Xu, J., Molin, G., Ahrne, S., & Nyman, M. (2013). High-fat diet reduces the formation of butyrate, but increases succinate, inflammation, liver fat and cholesterol in rats, while dietary fibre counteracts these effects. PloS One, 8(11), e80476. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0080476
Robertson, M. D. (2012). Dietary-resistant starch and glucose metabolism. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 15(4), 362–367. http://doi.org/10.1097/MCO.0b013e3283536931

 

Εκχυλίσματα από Ελληνικά
φαρμακευτικά βότανα, φυτά και έλαια


Τα ελληνικά είδη φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν τα 6.500, από τα οποία τα 1.500 είναι ενδημικά. Ενώ η Γερμανία με έκταση τριπλάσια της Ελλάδας έχει 2.700 είδη και 6 ενδημικά και η Αγγλία με έκταση διπλάσια έχει 1.550 είδη και 16 ενδημικά. Δηλαδή η
Ελλάδα παρουσιάζει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών. H Eatwalk σε συνεργασία με το τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ετοιμάζει μίγματα Ελληνικών Φαρμακευτικών φυτών (φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, δεντρολίβανο, τσάι του βουνού κλπ.), με τα οποία εμπλουτίζει τα βιολειτουργικά της τρόφιμα με μοναδικές συνταγές.